Ontdek onze regio te voet

Gelegen ten zuidwesten van Hoorn en ten noorden van Scharwoude.

Achter de eeuwenoude Westfriese Omringdijk, op het kruispunt van oude transportwegen, namelijk de spoorlijn Hoorn-Amsterdam,  de trekvaarten naar Alkmaar en Amsterdam en de voormalige Zuiderzeedijk ligt Recreatiegebied De Hulk. Een waterrijk en parkachtig gebied, waarin bomen, struiken en grasland elkaar afwisselen. Een deel van het gebied wordt ingezet voor natuurbouw. Hier vindt u uiteenlopende planten- en diersoorten. Het is een buurtschap, die zijn naam ontleent aan een herberg die hier heeft gestaan. Op het uithangbord van de herberg stond een groot zeeschip, De Hulk genoemd.

De Hulk is 58 hectare groot en bestaat uit een binnen- en een buitendijks gebied. U kunt er wandelen, fietsen, varen en vissen. Voor de kinderen zijn er fijne speelweiden. Vaar de prachtige route richting polder de Westerkogge, waar het water de dijkdorpen met elkaar verbindt. Vanaf het water geniet u van de weidse omgeving en de fraaie stolpboerderijen. Ook erg mooi op de schaats.

  • Route Dwaalpark bereikt u via het fietspad langs de Venneweg, bij de uitgang van de camping, maar ook vanaf de receptie, als u voor de brug linksaf gaat. In dit park zijn honden toegestaan.
  • De Hoornse Hoproute gaat door het groengebied De Hulk en door het Hoornse Dwaalpark. Aan de rand van de Hoornse wijk Grote Waal bereikt u de Markermeerdijk en kijkt u uit over het Hoornse Hop. In deze bocht van de voormalige Zuiderzee voelt u bijna de geschiedenis van de rijke VOC-stad Hoorn. Waar vroeger de koopvaardijschepen voor anker lagen, flitsen nu de surfers en zeilers voorbij. Via het dorp Scharwoude wandelt u aan de andere zijde van het spoor weer terug naar De Hulk. De route gaat over de grasdijk langs het Markermeer, waar honden niet zijn toegestaan. Met hond kunt u onderlangs wandelen.